سگها ذاتاً همانند جاروبرقی هستند و ممکن است هرآنچه در دسترشان قرار گیرد، ببلعند. بدون هیچ تاملی و بررسی خطرناک بودن آنچه بر روی زمین یافته اند، فوراً آن را فرو میدهند!
جویدن سنگ و صخار گاهی اوقات به دندانهای سگ آسیب رسانیده و موجب پارگی و زخمی شدن دهان حیوان میشود. به اضافه آنکه بلعیدن سنگ سبب انساد روده شده و موجب استفراغ، اسهال و گاهی خفگی در حیوان می شود. برخی دامپزشکان معتقدند شانس زنده ماندن در سگی که سنگ بلعیده و آن را دفع نکرده است، 50/50 است. سنگ خواری در سگها بسیار مهلک و آسیب پذیر است.
بسیاری از افرادی که سگهای آنها علاقه به خوردن سنگ دارند، با استفاده از روشهای ذکر شده در ذیل این رفتار خطرناک را تغییر داده و یا کاملاً سگ را از انجام آن باز داشته اند. صبر و حوصله شما بهترین روش برای منع سگ از سنگ خواری می یابید.
چرا سگ شما سنگ می خورد؟
1.طبیعی است که توله سگها و سگها از دهان خود برای کشف و بررسی پیرامونشان استفاده می کنند.
2.سگ ممکن است از روی ملالت و خستگی، تشویش و نگرانی و نا امیدی اقدام به خوردن سنگ نماید.
3.سگ ممکن است بیمار یا درد داشته باشد، ممکن است نیاز به تحرک و ورزش داشته و یا بیش از حد تنها باشد. حتی ممکن است مانند انسانها بنا به دلایلی ویار داشته و میل به بلعیدن اقلام غیر خوراکی داشته باشد.
تربیت:
1.تعدادی اسباب بازی جویدنی و مخصوص سگ را تهیه نمائید و هر کدام از آنها را هر چند روز یکبار برای حیوان رو کنید و مابقی را جمع کنید، به نحویکه همیشه اسباب بازیها در نظر سگ جدید و جذاب باشند.
2. برای برخی از سگها، توجه، ورزش و تربیت عاملی است برای تحت کنترل در آوردن عادات و رفتار آنها. از تاکتیک های منحرف کننده و در عین حال سرگرم کننده از قبیل تهیه اسباب بازیها و خوراکیهای جویدنی که سگها به آنها علاقمندند، استفاده نمائید.
3.آیتم های خطرناک را از دسترس سگ خارج کنید و بجای آن وسایل ایمن را جایگزین کنید.
4.وسایل سرگرم کننده متاسفانه در مورد سگهایی که تنها بر روی یک چیز تمرکز می کنند، موثر نمی باشد. تنها راه حل در اینگونه سگها دور کردن عوامل خطرناک است تا سگ هیچ دسترسی به آن نداشته باشد.
5. به سگ خود فرمان “رها کن/ول کن” را بیاموزید. پس از ادای فرمان “ول کن”، بایستی اطمینان حاصل کنید که سگ با آن شیء تماس نمیگیرد. زمانیکه به دستور شما گوش سپرد و آن شیء را رها کرد، بسیار مهم است که فوراً به او تشویقی داده و از او تمجید نمائید. این تمرین را بارها و بارها تکرار کنید.
6.قوطی آلومینیومی پر سر و صدا.
در صورتیکه سگ خود را در حین سنگ خواری غافلگیر کردید، با استفاده از به صدا در آوردن قوطی نوشابه و موارد مشابه ای که در داخل آن سکه انداخته اید، او را به نوعی بترسانید. استفاده از آبپاشی که آب سرد داخل آن ریخته اید نیز بسیار موثر است. در این حالت، زمانیکه سگ از خوردن سنگ دست کشید، او را تمجید و تشویق نمائید.
7.برخی از سنگها را با اسپری تلخ مخصوص سگ، آغشته کنید و آنها را در حوالی محلی که سگ بیشتر زمان خود را در آنجا سپری میکند، قرار دهید. بیشتر سگها از طعم این اسپری بیزارند و زمانیکه سگ مبادرت به تست کردن سنگ می کند، شما با گفتن «نه» می توانید او را متوجه طعم بد سنگ کنید و بنابراین سگ طعم سنگ را بسیار بدمزه و تلخ بخاطر می سپارد.
8.پس از آنکه سگ، سنگ را انداخت به او استخوان یا جویدنی مورد علاقه اش را دهید. به نوعی تلاش کنید به سگ بفهمانید سنگی که بیش از این برای او لذت بخش بود، دیگر نیست.
9.استفاده از فنس، دیوار کاذب یا حائل برای ممانعت از دسترسی سگ به قسمتی که پوشیده از سنگ است، نیز کمک کننده خواهد بود.
10.فریاد زدن و تنبیه پاسخی است مستقیم و تجربه ای ناخواسته برای سگهایی که مایل به جلب توجه اطرافیان هستند. برخی سگها نیز در این حالت، از بلعیدن سنگ در حضور صاحب خود امتناع می ورزند و زمانیکه صاحب آنها حضور نداشته به مصرف سنگ روی می آورند.
11. در مورد دادن استخوان و جویدنی مخصوص سگها برای منحرف کردن سگ از خوردنی های غیر مجاز، در خارج از منزل بسیار مراقب باشید، چرا که گاهی اوقات در حین خوردن، سگ استخوان و جویدنی را بر روی زمین قرار داده و سنگها در حین خوردن به آن می چسبد. در نتیجه طعم سنگ در نظر سگ بسیار دلپذیر و خوشایند جلوه می کند و بنابراین ممکن است سنگ را بعنوان خوراکی برگزیند.
12.در صورتیکه سگ بیشتر روز را تنها در خانه سپری میکند، ممکن است تنها و کسل شود. تلاش کنید زمان بیشتری را با او بگذرانید. با او بازی کنید، او را به پیاده روی ببرید. تلاش بر سرگرم کردن سگ، توجه و بازی با او، موجب خستگی سگ و باز داشتن او از سنگ خواری بعنوان سرگرمی باشد.
13.زمانیکه سگ را برای پیاده روی به بیرون میبرید، حتما از قلاده برای منع او از مواد غیر خوراکی و مضر چون سنگ استفاده کنید.
علل پزشکی و درمان
1.علل پزشکی چون اختلالات روده ای، کمبود مواد مغذی ، دیابت و دیگر بیماریها موجب بلعیدن سنگ توسط سگ می گردد.
2. هموپتی(معالجه امراض بوسيله تجويزدارويى که دراشخاص سالم علائم آن مرض را بوجود آورد)، طب چینی، طب سوزنی در معالجه سگهایی که دچار ویار هستند و بدین دلیل مبادرت به سنگ خواری می نمایند، نیز روش درمانی مناسبی است.
3.گاهی اوقات سگ زمانیکه نفخ میکند و یا از مشکلی درد می کشد، تلاش به بلعیدن سنگهای ریز میکند که می بایست حتماً به نوبه خود درمان پذیرد.
نکته:
•در صورتیکه موفق به تغییر عادت سنگ خواری در سگ نشده اید و هیچ بیماری خاصی برای این عادت سگ نیز توسط دامپزشک یافت نشد، دامپزشک داروی ضد افسردگی را برای درمان سگ تجویز می نماید.
•گرچه تلاش برای تغییر چنین عاداتی در سگ مشکل است، اما تسلیم نشوید. در صورت امکان از مربی سگ برای تمرین استفاده نمائید.
•در صورت بلعیدن سنگ توسط سگ با دامپزشک تماس بگیرید.