سندرم شیر سمی

این عارضه در توله هایی بین سنین 4 تا 14 روزه رخ می دهد. سندرم شیر سمی در اثر توکسین های موجود در شیر سگ ماده و یا به علت عدم توانایی استفادۀ توله ها از شیر مادر بوجود می آید. و توله ها بر اثر خوردن شیر آلوده دچار عفونت باکتریایی و مسمومیت می شود.
توله ها به دلیل خنثی بودن و کافی نبودن اسید معده نمی توانند با این بیماری باکتریایی و میکرو ارگانیسم ها مقابله کنند. (PH معدۀ توله ها ذرحدود 2 تا 3 برابر کمتر است).

علایم بالینی توله ها شامل: نالۀ مداوم ، نفخ، اسهال سبز رنگ، مقعد قرمزرنگ
علایم بالینی سگ ماده شامل: ترشحات غیر معمول از سر پستانکها و تورم سینه ها، واژنیت، متریت، ترشحات فرج، ادرار زیاد، عطش بیش از حد.

علل بوجود آمد سندرم شیر سمی، همراهی عفونت ژنی شیر با عفونت سر پستانکها و یا تورم حاد پستانی همراه با استرپتوکوکی (که معمولا عفونتهای استرپتوکوکی با تورم مزمن پستانها (colibacillary) همراه است) می باشد.
بالا رفتن سطح آلودگیهای باکتریایی در شیر سگ ماده یکی از اصلی ترین علل سندم شیر سمی می باشد. که به علت ورود مواد سمی از طریق خون به شیر مادر می باشد و اغلب بعد از زایمان و همراه با تورم پستان می باشد.
همانطور که گفته شد، بروز این بیماری در توله ها همراه با اسهال و قرمزی مقعد صورت می گیرد اما معمولا این عارضه توسط صاحبان تشخیص داده نمی شود، چون در زمان اسهال سگ ماده به تمیز کردن مقعد توله اسرارمی ورزد و لیس زدن مداوم مادر سبب قرمزی مقعد توله ها و گمراهی صاحب می شود.
در مراحل اولیۀ بیماری، مدفوع توله ها زرد رنگ و بوی ترشیدگی شدید می دهد. و در مراحل پیشرفتۀ سندرم شیر سمی، بر اثر ترشح صفراوی، اسهال در توله ها شدیدتر شده و برنگ سبز نمایان می شود. بوی متعفی دارد و نشان از بالا بودن PH و عدم جذب لاکتوز و همچنین هماتوژن پروتئین یا اسهال نکروز است.
می توان در صورت ایجاد ورم پستان و یا واژنیت، مسمومیت هماتوژن را به سندرم شیر سمی مرتبط دانست.
در سندرم شیر سمی اسهال طبیعی وجود ندارد بلکه در این عارضه اسهال حالتی پیشرفته و شدید دارد و باید از مصرف شیر جلوگیری شود.

ایجاد اسهال شدید در توله های شیرخوار معمولا به علت وجود جریان خود به خود خون از نوک پستانکها (galactorrhoea) می باشد. در این زمان توله ها براثر اشباع ظرفیت لاکتور دچار بالا رفتن اسید معده (PH اسیدی) می شوند و بصورت مداوم حالت ترش کردن دارند و درد شدیدی در ناحیۀ شکم احساس می کنند.
در ایجاد اسهال شدید باید حتما آزمایش مدفوع صورت گیرد.
بیاد داشته باشید که در تشخیص سندرم شیر سمی نمی توان تنها به آزمایشات باکتریولوژیک شیر اطمینان داشت زیرا:

_ ممکن است در زمان نمونه گیری از شیر سگ ماده، نمونه گیری در شرایط کاملا استریل انجام نشود (سر پستانک ها کاملا استریل نشده باشد)
_ در صورتی که نمونۀ شیر کاملا در شرایط استریل جمع آوری شود ممکن است توله ها خود حاوی باکتریهای سمی غیر غابل تشخیص و خطرناک باشند. (بر اثر نزدیکی و یا خوردن لاشۀ مرغ و تغذیۀ مادر با مرغ یا گوشت نپخته)
_ مصرف آنتی بیو گرام برای پیشگیری قبل از درمان، نیز می تواند سبب اشتباه آزمایشات گردد.

برای درمان این عارضه باید توله ها را از مادر به مدت حداقل 24 تا 72 ساعت جدا کرد و سپس تجویز مایعات خوراکی حاوی گلوکز برای از بین رفتن نفخ و ثابت شدن درجه حرارت شروع تغذیۀ مصنوعی توله ها نمود. و باید هرچه سریعتر به دامپزشک مراجعه شود.

برای پسشگیری از بیماری سندرم شیر سمی بهتر است از باردار شدن سگهای مادۀ مبتلا به ورم پستان و هرگونه ناهنجاریهای پستانی و رحمی جلوگیری کرد.
همچنین می توان پس از زایمان (با کمک اکسی توسین و یا ارگونوین) از عفونت های رحمی جلوگیری کرد و یا با جراحی و خالی کردن مناسب رحم سگ ماده، از بوجود آمدن این عارضه جلوگیری نمود.
کوتاه کردن نوک ناخونهای تیز توله ها نیز توصیه می شود، زیرا می تواند باعث ایجاد خراشهایی بر روی پستان مادر شده و ایجاد تورم و عفونتهای پستانی کنند.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.