پلک داخلی یا پلک سوم گربه

پلک داخلی یا پلک سوم گربه در اصطلاح دامپزشکی با عنوان palpebra tertia از آن یاد می شود، ولی عناوین دیگری همچون غشای پلک نیز دارد. پیش از این اینگونه برداشت می شد که این عضو بدن گربه بخشی غیرمفید و غیرکارا است، مثل آپاندیس یا دندان عقل در بدن انسان. برخی از مقالات دامپزشکی سال های 1900 حتی راهکارها و روش هایی برای برداشتن این عضو غیرضروری بدن گربه ارائه کرده بودند. ولی حقیقت این است که پلک سوم در گربه ها نقشی بسیار مهم دارد در حفظ سلامتی چشم بسیار تاثیرگذار است. در واقع این عضو در بدن پرندگان و پستانداران عضوی بسیار مهم است و می توان گفت آن دسته از پستانداران که فاقد این عضو اند (همچون انسان) از عجائب طبیعت اند.

آناتومی پلک سوم گربه پیچیده است. پلک سوم مجموعه ای از بافت هاست که با مواد مخاطی پوشیده شده. پلک سوم در گربه ها به اندازهء کافی پهن است که می تواند سراسر سطح خارجی چشم را فرا بگیرد و از ورود ذرات و خرده ها به چشم جلوگیری کند، اگر چه در بسیاری از گونه ها این پلک به اندازهء کافی پهنا ندارد. در مواقعی که گربه هوشیار و بیدار است پلک سوم از روی چشم کنار می رود و فقط بخش کوچکی از آن در گوشهء چشم قابل مشاهده است. اما در هنگامی که گربه در حال استراحت یا خواب است، و یا در زمان پلک زدن گربه پلک سوم به کمک مجموعه ماهیچه های قوی سطح چشم را در یک حرکت سریع افقی از یک گوشهء چشم تا گوشهء دیگر فرا می گیرد.
حرکات پلک سوم در گربه علاوه بر ماهیچه های پلک سوم، توسط سیستم عصبی گربه نیز مستقیما کنترل می گردد. متاسفانه این قابلیت پلک سوم منجر به انجام طیف وسیعی از آزمایشات بر روی این عضو حیاتی بدن گربه شده، جهت تخمین نحوهء تاثیرگذاری داروهایی خاص بر روی سیستم عصبی.

گفته می شود از دیگر خواص پلک سوم گربه قابلیت این عضو در حفاظت از قرنیهء بزرگ گربه است از جراحات در زمان حرکت گربه در میان پوشش های گیاهی و همچنین در زمان تعقیب شکار. پلک سوم همچنین به غدد تولید اشک مجزای خود مجهز است که رطوبت چشم گربه را بهتر حفظ می کنند.

در صورت مشاهدهء تورم و التهاب در این عضو بدن گربه باید گربه سریعا توسط دامپزشک معاینه گردد. از دست رفتن پلک سوم گربه بر اثر جراحات یا هر عارضهء دیگر عموما به ایجاد مشکلات بعدی در سطح قرنیهء چشم حیوان منجر می گردد. در واقع نباید پرسید چرا گربه ها پلک سوم دارند؟ بلکه باید پرسید چرا انسان ها پلک سوم ندارند؟! پلک سوم در انسان ها به برآمدگی کوچک و بدوی در گوشهء چشم تقلیل یافته. اگرچه دقیقا نمی توان گفت چرا انسان ها پلک سوم ندارند ولی شاید علت این فقدان عدم نیاز انسان به گاز گرفتن مستقیم شکار (چنانچه گربه انجام می دهد) یا عدم نیاز انسان به ورود مستقیم صورت به درون پوشش گیاهی برای تغذیه ( آنچه اسب انجام می دهد) باشد. در یک جمله، انسان همانند گربه به پلک سوم نیاز حیاتی ندارد.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.