غــــــذا در سلامت دستگاه ادراری گربه نقش اســاسی را ایفاء میکند، نکات مهمی که در انتخاب یک غذا باید به آن توجه کرد عبارتند از:
• درصد آب موجود
• کربوهیدرات ها و روغن های موجود در غذا
• کیفیت مواد تشکیل دهنده و تاثیر متقابل آن بر بالانس PH ادرار (میزان اسیدی یا قلیایی)
مهترین عامل در پیشگیری از ابتلا به بیماری های مجاری ادراری ” غذا ســالـــم ” میباشد که میتوان آن را به دو دسته زیر طبقه بندی کرد:
1. کنسروهای مخصوص گربه
در زمان خرید اینگونه کنسرو ها همیشه نکات زیر را در نظر داشته باشید . مواد تشکیل دهنده ذکر شده بر روی بسته بندی را چک نموده تا مطمئن شوید مــاده اولیـــه کنسرو را حتــــماً “پروتــئیـــن حیـــــوانــی” تشکیل داده باشد و منابع تامین این پروتئین از زائدات و پس مانده های حیوانی مانند پودر استخوان نباشد.در مرحله بعد از عــــــدم وجود هر گونه حجم دهنده هایی مانند کنجاله ذرت یا گندم، پروتئین گیاهی، مواد افزودنی و طمع دهنده ها اطمینان حاصل کنید و در مرحله آخر برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به آدرس سایت اینترنتی تولید کننده که در روی بسته بندی ذکر شده است، مراجعه نمایید .
(مواد غذایی کنسروی باید حاوی حداقل 8% پروتئین و در حدود4%چربی باشد درحالیکه غذاهای خشک حداقل باید حاوی 30% پروتئین و 12% چربی باشد. )
(علت عدم انتخاب پروئین های گیاهی: وجود اسید آمینه های باز مضر و عدم وجود اسید آمینه مورد نیاز بدن گربه است )
2. غذاهای خانـــــــــگـی
در توضیح غذاهای خانگی باید به این مطلب بسیار مهم اشاره نمود که منظور از غذای خانگی ، به هیچ عنوان غذاهای مصرفی اعضاء خانواده در وعده های غذایی نیست، بلکه منظور این است که با در نظر گرفتن “سن” و “نیازهای گربه” غذایی تهیه کنید ، که ماده اصلی تشکیل دهنده آن پروتئین های حیوانی مانند گوشت، ماهی و مرغ بوده و بتوانید با اضافه نمودن موادی مانند تخم مرغ، پنیر ( به علت عدم وجود لاکتوز)، روغن ماهی، سبزیجات پخته مانند هویج و سیب زمینی و …… نیازهای غذایی گربه خود را برطرف نمایید. ذکر این نکته نیــز لازم است که در زمان طبخ غذا از اضافه کردن هر گونه مواد طعم و مزه دهنده مانند پیاز، سیر و ادویه …. جــــــداً خودداری نمایید.
اکنون در مورد مشخصات غذای سالم و نقش و عملکرد آن در سیستم ادراری بیشتر توضیح میدهیم:
غذای سالم باید حاوی مقادیری آب باشد ادرار گربه باید به اندازه کافی رقیق باشد تا مانـــع از تشکیل کریستال ها ( رسوبات) در مجرایی اداری شود. اگر در غذای گنجانده شده در رژیم غذایی گربه ای آب به اندازه کافی موجود نباشد ، ادرار غلیـــظ شده و خطر تشــکیل کریستال ها و باکتری ها در مجرای ادراری آن گربه افزایش خواهد یافت که خود می تواند منجر به بروز عفونت دستگاه ادراری شود. با افزایش میزان آب موجود در بدن گربه، می توان کمک شایانی در سلامت دستگاه ادراری او کرد. به دلیل اینکه ادرار رقیق به آسانی از مجرای ادراری تخلیه شده و به احتمال زیاد عاری از وجود باکتری ها خواهد بود.
نقش روده در بدن گربه، جذب و آبگیری آب موجود در روده ها میباشد، بنابراین میتوانید از یکی مفید ترین روش ها ” که اضافه نمودن آب” به غذای موجود گربه است در جهت کاهش غلظت ادرار به او کمک نمایید.
تاثیر غذا در تعادل حالت اسیدی یا قلیایی ادراراگر ادرار گربه ای بدلیــل عـــدم تعادل PH بیش از اندازه اسیدی شده باشد، احتمال تشکیــل رسوبات و بروز مشکلات ادراری در آن بالا خواهد رفت. این به این معنی است که نقش غذای مصرفی گربه با مقدار اسید موجود در ادرار، کاملا متقــابــل است و میتوان آنرا به عنوان عامل اصلی ایجاد عدم تعادل در PH ادرار معرفی کرد. بدون شک مصرف اکثر میوه ها و سبزیجات مانند موز، سیب، کلم بروکلی، کدو مسما… در حفظ تعادل PH ادرار در حالت نرمال کمک زیادی مینماید .
نقش کربوهیدرات ها و روغن ها در سلامت مجاری ادراری گربه همانطور که در بالا تو ضیح داده شد، بهترین معیار سنجش کیفــــیــــــت برای غـذای گــربه، غذایی که در آن از بهترین نوع پروتئــین حیوانـــی استفاده شده باشد، زیرا غذای که کربوهیدرات هایی مانند برنج ، گندم و ذرت از مواد تشکیل دهنده آن باشد، سبب افزایش حالت اسیدی ادرار شده که این مسئله به نوبه خود، عامل اصلی شکل گیری رسوبات در مجرای اداری خواهد بود.
غذاهایی که از روغن از دانه گیاهانی مانند روغن هسته انگور و روغن میوه های مغز دار همچون روغن آفتابگردان و روغن سویا در آن استفاده شده باشد، مصرف این گونه روغن ها ، لوزالمــعده را تحت فشار قرارداده تا از طریق ادرار، سموم بدن را دفع نماید.
غذای با کیفیـــت = داروی معجــزه گرغذاهای سالم و دارای ارزش غذایی، غذاهایی بدون فرایندهای تولیدی و فاقــــد هرگونه مواد حجم و طمع دهنده، افزودنی های رنگی، فراورده های شیمیایی و مواد سمی غیر مجاز می باشد و عــدم استفاده از این افزودنی ها به گربه کمک کرده تا ادراری سالم و بدون املاح اضافی داشته و از این طریق از ایجاد ادرار اسیدیته و باکتریایی جلوگیری نماید. این گونه غذاها فقــط حاوی مواد مورد نیازی است که بدن گربه به برای کسب انرژی و رشد و نمو به آن احتیاج دارد.
غذای گــربه( خانــگی یا کارخانه ای) اگر از مواد با کیفیت، مغذی و طبق مطالب بالا تهیه شده باشد ، حتـــی به تقویت دیواره مثانه کمک کرده و از این طریق باعث دفع باکتری های مضــر از مجرای ادراری میشود.
از مطالب ذکر شده در بالا میتوان نتیجه گیری کرد که:
ابتداً در انتخاب بهترین و باکیفیت ترین غذا با دامپزشک گربه خود مشورت کرده و از او در این زمینه کمک و یاری بخواهید .
همیشه باید این نکته مهم را درنظر داشته باشید که ” هیچ ارزانـی بی عـــلت نیست”. تولیدکنندگان غذاهای ارزان و به قول معروف اقتصادی با افزودن مواد حجم دهنده و افزودنی های اعتیاد آور سعی در پایین نگهداشتن قیمت محصولات خود دارند و با این عمل خود جــان حیوان ما را به مخاطره می اندازند.
مسلما غذاهای با کیفیت که درصــد پروتئین حیوانی بالایی دارند، نسبت به غذاهای بی کیفیت و اقتصادی از قیمت بالاتری برخوردار هستند، اما ذکر این مطلب ضروری است که منبع اصلی تامین انرژی گربه ،”پروتــئین حیــوانی” است و گربه با مصرف مقداری کمتری از این نوع غذا ها، در مقایسه با نوع بی کیفیت ، احساس سیری کرده و انرژی مورد نیاز بدن خود را کسب می نماید. پس با در نظر گرفتن دو نکته” سلامت حیوان” و “صرفه اقتصادی” به این نتیجه میرسیم که استفاده از غذاهای با کیفیت (گــران تر) صــد در صــد هم به نفع ما و هم به نفع گربه می باشد.