غــــــذا در سلامت دستگاه ادراري گربه نقش اســاسي را ايفاء ميکند، نکات مهمي که در انتخاب يک غذا بايد به آن توجه کرد عبارتند از:
• درصد آب موجود
• کربوهيدرات ها و روغن هاي موجود در غذا
• کيفيت مواد تشکيل دهنده و تاثير متقابل آن بر بالانس PH ادرار (ميزان اسيدي يا قليايي)
مهترين عامل در پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي مجاري ادراري ” غذا ســالـــم ” ميباشد که ميتوان آن را به دو دسته زير طبقه بندي کرد:
1. کنسروهاي مخصوص گربه
در زمان خريد اينگونه کنسرو ها هميشه نکات زير را در نظر داشته باشيد . مواد تشکيل دهنده ذکر شده بر روي بسته بندي را چک نموده تا مطمئن شويد مــاده اوليـــه کنسرو را حتــــماً “پروتــئيـــن حيـــــوانــي” تشکيل داده باشد و منابع تامين اين پروتئين از زائدات و پس مانده هاي حيواني مانند پودر استخوان نباشد.در مرحله بعد از عــــــدم وجود هر گونه حجم دهنده هايي مانند کنجاله ذرت يا گندم، پروتئين گياهي، مواد افزودني و طمع دهنده ها اطمينان حاصل کنيد و در مرحله آخر براي کسب اطلاعات بيشتر مي توانيد به آدرس سايت اينترنتي توليد کننده که در روي بسته بندي ذکر شده است، مراجعه نماييد .
(مواد غذايي کنسروي بايد حاوي حداقل 8% پروتئين و در حدود4%چربي باشد درحاليکه غذاهاي خشک حداقل بايد حاوي 30% پروتئين و 12% چربي باشد. )
(علت عدم انتخاب پروئين هاي گياهي: وجود اسيد آمينه هاي باز مضر و عدم وجود اسيد آمينه مورد نياز بدن گربه است )
2. غذاهاي خانـــــــــگـي
در توضيح غذاهاي خانگي بايد به اين مطلب بسيار مهم اشاره نمود که منظور از غذاي خانگي ، به هيچ عنوان غذاهاي مصرفي اعضاء خانواده در وعده هاي غذايي نيست، بلکه منظور اين است که با در نظر گرفتن “سن” و “نيازهاي گربه” غذايي تهيه کنيد ، که ماده اصلي تشکيل دهنده آن پروتئين هاي حيواني مانند گوشت، ماهي و مرغ بوده و بتوانيد با اضافه نمودن موادي مانند تخم مرغ، پنير ( به علت عدم وجود لاکتوز)، روغن ماهي، سبزيجات پخته مانند هويج و سيب زميني و …… نيازهاي غذايي گربه خود را برطرف نماييد. ذکر اين نکته نيــز لازم است که در زمان طبخ غذا از اضافه کردن هر گونه مواد طعم و مزه دهنده مانند پياز، سير و ادويه …. جــــــداً خودداري نماييد.
اکنون در مورد مشخصات غذاي سالم و نقش و عملکرد آن در سيستم ادراري بيشتر توضيح ميدهيم:
[LIST][*]غذاي سالم بايد حاوي مقاديري آب باشد [/LIST]ادرار گربه بايد به اندازه کافي رقيق باشد تا مانـــع از تشکيل کريستال ها ( رسوبات) در مجرايي اداري شود. اگر در غذاي گنجانده شده در رژيم غذايي گربه اي آب به اندازه کافي موجود نباشد ، ادرار غليـــظ شده و خطر تشــکيل کريستال ها و باکتري ها در مجراي ادراري آن گربه افزايش خواهد يافت که خود مي تواند منجر به بروز عفونت دستگاه ادراري شود. با افزايش ميزان آب موجود در بدن گربه، مي توان کمک شاياني در سلامت دستگاه ادراري او کرد. به دليل اينکه ادرار رقيق به آساني از مجراي ادراري تخليه شده و به احتمال زياد عاري از وجود باکتري ها خواهد بود.
نقش روده در بدن گربه، جذب و آبگيري آب موجود در روده ها ميباشد، بنابراين ميتوانيد از يکي مفيد ترين روش ها ” که اضافه نمودن آب” به غذاي موجود گربه است در جهت کاهش غلظت ادرار به او کمک نماييد.
[LIST][*]تاثير غذا در تعادل حالت اسيدي يا قليايي ادرار [/LIST]اگر ادرار گربه اي بدليــل عـــدم تعادل PH بيش از اندازه اسيدي شده باشد، احتمال تشکيــل رسوبات و بروز مشکلات ادراري در آن بالا خواهد رفت. اين به اين معني است که نقش غذاي مصرفي گربه با مقدار اسيد موجود در ادرار، کاملا متقــابــل است و ميتوان آنرا به عنوان عامل اصلي ايجاد عدم تعادل در PH ادرار معرفي کرد. بدون شک مصرف اکثر ميوه ها و سبزيجات مانند موز، سيب، کلم بروکلي، کدو مسما… در حفظ تعادل PH ادرار در حالت نرمال کمک زيادي مينمايد .
[LIST][*]نقش کربوهيدرات ها و روغن ها در سلامت مجاري ادراري گربه [/LIST]همانطور که در بالا تو ضيح داده شد، بهترين معيار سنجش کيفــــيــــــت براي غـذاي گــربه، غذايي که در آن از بهترين نوع پروتئــين حيوانـــي استفاده شده باشد، زيرا غذاي که کربوهيدرات هايي مانند برنج ، گندم و ذرت از مواد تشکيل دهنده آن باشد، سبب افزايش حالت اسيدي ادرار شده که اين مسئله به نوبه خود، عامل اصلي شکل گيري رسوبات در مجراي اداري خواهد بود.
غذاهايي که از روغن از دانه گياهاني مانند روغن هسته انگور و روغن ميوه هاي مغز دار همچون روغن آفتابگردان و روغن سويا در آن استفاده شده باشد، مصرف اين گونه روغن ها ، لوزالمــعده را تحت فشار قرارداده تا از طريق ادرار، سموم بدن را دفع نمايد.
[LIST][*]غذاي با کيفيـــت = داروي معجــزه گر [/LIST]غذاهاي سالم و داراي ارزش غذايي، غذاهايي بدون فرايندهاي توليدي و فاقــــد هرگونه مواد حجم و طمع دهنده، افزودني هاي رنگي، فراورده هاي شيميايي و مواد سمي غير مجاز مي باشد و عــدم استفاده از اين افزودني ها به گربه کمک کرده تا ادراري سالم و بدون املاح اضافي داشته و از اين طريق از ايجاد ادرار اسيديته و باکتريايي جلوگيري نمايد. اين گونه غذاها فقــط حاوي مواد مورد نيازي است که بدن گربه به براي کسب انرژي و رشد و نمو به آن احتياج دارد.
غذاي گــربه( خانــگي يا کارخانه اي) اگر از مواد با کيفيت، مغذي و طبق مطالب بالا تهيه شده باشد ، حتـــي به تقويت ديواره مثانه کمک کرده و از اين طريق باعث دفع باکتري هاي مضــر از مجراي ادراري ميشود.
از مطالب ذکر شده در بالا ميتوان نتيجه گيري کرد که:
ابتداً در انتخاب بهترين و باکيفيت ترين غذا با دامپزشک گربه خود مشورت کرده و از او در اين زمينه کمک و ياري بخواهيد .
هميشه بايد اين نکته مهم را درنظر داشته باشيد که ” هيچ ارزانـي بي عـــلت نيست”. توليدکنندگان غذاهاي ارزان و به قول معروف اقتصادي با افزودن مواد حجم دهنده و افزودني هاي اعتياد آور سعي در پايين نگهداشتن قيمت محصولات خود دارند و با اين عمل خود جــان حيوان ما را به مخاطره مي اندازند.
مسلما غذاهاي با کيفيت که درصــد پروتئين حيواني بالايي دارند، نسبت به غذاهاي بي کيفيت و اقتصادي از قيمت بالاتري برخوردار هستند، اما ذکر اين مطلب ضروري است که منبع اصلي تامين انرژي گربه ،”پروتــئين حيــواني” است و گربه با مصرف مقداري کمتري از اين نوع غذا ها، در مقايسه با نوع بي کيفيت ، احساس سيري کرده و انرژي مورد نياز بدن خود را کسب مي نمايد. پس با در نظر گرفتن دو نکته” سلامت حيوان” و “صرفه اقتصادي” به اين نتيجه ميرسيم که استفاده از غذاهاي با کيفيت (گــران تر) صــد در صــد هم به نفع ما و هم به نفع گربه مي باشد.
در نهايت و با تشکر از يکي از مترجمين محترم سايت در خصوص ترجمه مقاله سندرم دستگاه ادراري تناسلي گربه ها- Feline Urologic Syndrome ، از شما گربه داران عزيز خواهشمندم ضمن مطالعه مطلب ترجمه شده http://www.persianpet.org/forum/showthread.php/feline-urologic-syndrome-46831/index.html و براي حفظ سلامت گربه ها خود بالخصوص گربه هاي نـــر ، غذاي خشـــک کمتري، در رژيم غذايي آنها قرار داده و مهم تر از هر يک از موارد فوق ، افزايش ظرف هاي آب در نواحــي مختلف خانه و با در اختيار قرار دادن آب تازه، او را هر چه بيشتر بـه نوشيدن آب تشويق نماييد. (به طور کلي، يک گربه در ازاي هر کيلوگرم از وزن بدن خود به حدود 40 ميلي ليتر آب نياز داريد)
اميدوارم تا از اين طريـق بتوانيم علاوه بر کاهش خطر ابتلاء به بيماريهاي مجاري ادراري، سلامت کلي او را نيز تامين نماييم.