بیماری کبد چرب همانگونه که از نام آن پیداست،در اثر تجمع بیش از حد چربی بر روی بافت کبد ایجاد میشود.دلایل متعددی برای تجمع چربی بر روی کبد ارائه شده اما با توجه به شروع تازه تحقیقات بر روی این بیماری در مقایسه با سایر بیماریها، ابهامات زیادی درباره اش وجود دارد و هنوز دامپزشکان از آن بعنوان بیماری ناشناخته یاد می کنند.
به نظر میرسد که گربه های چاق و پیر بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند ولی مسلما فاکتورهای بیشتری برای ایجاد این بیماری وجود دارد.
علایم و دلایل
بالا رفتن سن،کم تحرکی و پرخوری از دلایل اصلی و شناخته شده این بیماری بیان شده.
این بیماری همیشه با کم اشتهائی آغاز میشود،بی میلی به غذا خوردن روزهای متعددی ادامه می یابد،گربه بطور قابل ملاحظه ای وزن از دست میدهد،بیماری با افسردگی،بیحالی و خواب آلودگی،عدم کنترل بزاق دهان ادامه پیدا می کند تا در مرحله حاد به استفراغ،یرقان،حملات صرع و در نهایت کرختی و کما میرسد.همچنین کبد چرب میتواند عامل موثری برای ورم شکم نیز باشد.
توجه داشته باشید هر کم اشتهائی به منزله احتمال ابتلای گربه شما به کبدچرب نیست!چراکه گربه ها بنا به دلایل دیگری همچون جراحی،استرس،جابه جائی به مکانی جدید،پت تازه وارد و…….موقتا کم اشتها میشوند.
تشخیص و درمان
دامپزشکان غالبا با مشاهده کم اشتهائی طولانی مدت گربه مشکوک به این بیماری میشوند و در اولین مرحله با انجام آزمایش خون برای تعیین میزان آنزیم کبد اقدام به تشخیص می کنند.گام بعدی تکه برداری از کبدست.
برای درمان، دامپزشک با تغییر میزان پروتئین و کالری دریافتی شروع میکند و در برنامه غذائی میزان قابل توجهی ویتامین k می گنجاند.
در مراحل پیشرفته بیماری گربه به حدی بیحال ست که توان و اشتهای غذا خوردن ندارد بنابراین دامپزشک مجبور به تغذیه مستقیم به معده(با استفاده از لوله های مخصوص)میشود.گربه در این مرحله از بیماری دهیدراته(از دست دادن بیش از حد آب بدن) میشود و با سرم میتوان آب از دست رفته بدن را به گربه بازگرداند.
بیماری کبد چرب در صورت تشخیص و درمان صحییح و به موقع قابل درمان و یا حداقل قابل کنترل ست.
مسلما پیشگیری بهتر از درمان ست بنابراین گربه تان را به تحرک و فعالیت کافی تشویق کنید،اگر گربه پرخوری ست با مشورت دامپزشک برنامه غذائی با کالری کنترل شده برایش اجرا کنید و به هیچ وجه از پرخوری او بسادگی نگذرید.